Ofte stilte spørsmål / praktisk info
Her har vi samlet de spørsmålene mange av dere lurer på og litt praktisk informasjon. Har du flere spørsmål, eller spesielle behov som krever ekstra tilrettelegging, nøl ikke med å ta kontakt.
Trenger jeg turerfaring for å bli med på tur?
Nei. Programmet tilpasses til den enkelte deltaker/gruppe, slik at alle vil oppleve mestring uansett nivå. Vårt personale er erfarne i å overleve i naturen, og har lang erfaring med å ta med uerfarne ungdom på tur.
Trenger jeg å være i god fysisk form?
Nei. Det er ingen krav til fysisk form for å bli med oss på tur.
Er det trygt å være med på tur?
Ja. Sikkerheten til deltagerne og gruppen vil alltid ha høyest prioritet. Det foreligger risikovurderinger og handlingsplaner til hver tur. Er det spesielle hensyn som må taes, lages det egne handlingsplaner til den enkelte deltager/gruppe. Vårt personale har både utdanning/kursing og erfaring fra Ambulanse/Brann & Redning/Forsvaret/Røde kors.
Vi vil gjennomføre opplæring med deltagerne før risikofylt aktivitet som f eks bruk av øks, primus, kanopadling osv slik at vi minimerer risikoen mest mulig. Det gjøres kontinuerlige sikkerhetvurderinger av personalet under hele turen. Man vil aldri klare å fjerne all risiko, men vi jobber hele tiden mot å senke risikoen så mye vi kan. På våre turer har vi en null visjon om ulykker.
Hvor mye turutstyr må jeg ha med selv?
Det utstyret du ikke har selv, får du låne av oss.
Hvordan ser en normal dag ut på tur?
Det finnes ingen normale dager, og hver tur blir lagt opp etter individuelle og gruppas behov. Dermed kan turene variere fra gang til gang. De første 2-3 dagene vil vi alltid ta det ganske rolig, og la ungdommene få litt tid til å finne roen.
Det er mye utrygghet og usikkerhet for ungdommene i denne fasen, og mange vil nok teste ut den del gamle strategier. Vi fokuserer på å ta det rolig i campen, sette camprutiner, masse samtaler med ungdommene når det dukker opp anledning for det, bygge relasjoner, trygge dem, og lek og moro.
Med enkelte grupper kan vi ha mye basecamp og gjøre dagsforflytninger/aktiviteter, mens med andre grupper kan vi velge å gjøre flere forflytninger. Det terapeutiske arbeidet vil styres mye av kartleggingsfasen og tilpasses det den enkelte ungdom og gruppe trenger.
​
Her kan du lese en skildring av en dag på tur.
Hvordan sover vi?
Vi overnatter i lavvo, telt, hengekøyer, under åpen himmel, snøhule og hytte.
I hvilke områder er dere på tur?
I hovedsak kommer vi til å reise på tur i Hallingdalsområde. Det er sentralt i Sør-Norge, med gode togforbindelser fra både Oslo og Bergen. Samtidig har området mye og variert natur, noe som gjør at vi kan velge mellom alt fra høyfjell til lavere skogsområder. Dette gjør at området egner seg meget godt til å arrangere ulike turer basert på gruppen vi har med. Det kan også være aktuelt å dra på tur i andre deler av landet.
Trenger foreldre å være tilgjenglig/i nærheten?
Foreldre trenger ikke være i nærheten under turen. Det vil være jevnlig kontakt med personell i vårt team med oppdateringer fra turen. Vi vil også være tilgjengelig hele døgnet dersom foreldre ønsker å komme i kontakt med oss. Kontakt mellom ungdom og foreldre skjer via terapeut med mindre annet er avtalt.