
Der motstand møter mestring,
skapes
psykologisk vekst.
LEVENDE RAMMER
Villmarksterapi er et terapeutisk rammeverk og en behandlingsform med fokus på varig endring.
Alle turer har et felles mål - at de som blir med skal oppleve at livet endrer seg, at de opplever personlig vekst, redusert tilstedeværelse av vansker - at livet tar ny retning etter å ha vært på tur.
Ingen tur er lik. Det er vanskelig å følge en direkte oppskrift ettersom hver tur formes av de som er med.
Grunnelementet som er felles for alle turene er - å være i naturen. Her jobber vi for å skape et naturlig rom der vi kan snakke om det som er vanskelig og vondt, men også det som gir felleskap og glede.

Villmarksterapi bygger på
fem hovedelement
-
Naturnærvær
-
Fysisk aktivitet og lek
-
Tilpasset utfordring og opplevd mestring
-
Relasjonell øvelse
-
Samtaleterapi

Sammen setter vi
robuste mål for turen
-
Styrke og hele relasjoner i familien
-
Øke forståelse og samhørighet
-
Skape nye historier om hvem dere er
-
Styrke evnen til å stå i vanskene sammen
-
Finne en felles retning for veien videre
Virksomme terapeutiske elementer i villmarksterapi
I forkant, underveis og i oppfølgingen av tur jobber vi med å finne og bruke de riktige terapeutiske elementene som skaper rom for mestring og vekst.
STEG FOR STEG
INN TIL KJERNEN
Det tar tid å nå inn til kjernen i utfordringer som har etablert seg som mønster. For noen vil ikke en førtifem minutters samtale annen hver uke være formatet som skaper endring.
En tur innebærer ti dager i nye og ukjente omgivelser. Det betyr over hundre intensive timer hvor vi jobber med å skrelle vekk lagene og komme inn til kjernen.
Gjennom å oppleve, være sammen, snakke og erfare de endringene man ønsker i et trygt miljø er villmarksterapi et kraftfult format for endring og vekst.
Forberedelsene til turen er viktig og på en måte kan vi si at turen starter lenge før sekken er pakket.
STEG 1
Veien mot tur
Turen og endringsprosessen starter allerede ved første møte. Vi bygger relasjon, tillit og trygghet. Et tydelig og felles bilde av behov, miljø og utfordringer karlegges.
En viktig del av forberedelsene er å skape trygghet og etablere eierskap til turen og prosessen. Vi finner felles mål og retning.
STEG 2
Villmarksterapi
Det er mange prosesser som pågår samtidig på tur. Ungdommen lærer om emosjoner, er i terapeutiske samtaler individuelt og i gruppe. Naturen forsterker og styrker de terapeutiske prosessene.
Vi forsterker ungdommen og familiens ressurser, motivasjon og retning samtidig som vi jobber med det som skaper hindringer i veien.
STEG 3
Tilbake til hverdagen
Oppfølging er viktig for at effekten av de endringene som har skjedd på tur opprettholdes og blir varige.
Vi følger opp ungdom og familier i 12 måneder via telefon og video i tillegg til 2 hjemmebesøk. Vi beregner en samtale i uken, men er fleksible etter behov og hva som gir mening for å fortsette utvikling og vekst.
